22/10/2019


Sağlık denilince en önemli kavramlardan bir tanesi de ağız ve diş sağlığı. Eğer ağız içinde yaşanan herhangi bir sorunda doğru biçimde anında tedavi uygulanmaz ise ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu yüzden de hangi yaşta olunursa olunsun hiç vakit kaybetmeden tedaviye başlanması gerekiyor. Günümüzde diş sağlığı için çok yeni yeni teknikler uygulanıyor. En son uygulanan teknoloji ise diş hekimliğinde düşük enerjili lazer uygulamasıdır.

Diş hekimliğinde düşük enerjili lazer çürük temizleme ve kök kanal preparasyonu gibi sert doku uygulamalarında, insizyon, gingivektomi (diş etinin kesilmesi ve düzeltilmesi) ve hemostazın sağlanması gibi yumuşak doku uygulamalarında giderek yaygınlaşan bir durumdadır. Yapılacak olan işleme göre tercih edilecek lazer tipi ve uygun parametreleri değişiyor. Lazerler; dalga boyuna, aktif maddesine, çalışma yöntemine ve enerjisine göre sınıflandırılıyorlar. Lazersözcüğü ‘radyasyon salınımı uyarılması ile ışık  şiddetinin arttırılması’ demek olan   İngilizce dilinde ‘Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation’ sözcüklerinin baş  harflerinin kısaltılmasıyla ortaya çıkan bir kavramdır.

 Çocuk Diş Hekimliğinde Lazer Kullanılması

Teşhis Amacıyla Kullanım

 Çocuk diş hekimliğinde diş hekimliğinde düşük enerjili lazer çürük teşhisi amacıyla kullanılan cihaz laser floresans (LF)’dır. Laser floresansın temeli, çürük dokudaki ışığın yayılma katsayısının sağlıklı dokuya göre yüksek olmasına dayanır. Diş  dokusuna floresans meydana getirecek bir ışık uygulanır. Bunun sonucunda çürük ve sağlıkl mine arasındaki floresans farkının ölçülmesi ile beraber çürük varlığı non‐invaziv bir yöntemle saptanır.

Çürük Uzaklaştırmak Amacı İçin Kullanılması  

 Diş  hekimliğinde çürük uzaklaştırma amaçlı olarak çoklukla erbiyum lazerler kullanılır. Daimi ve süt  dişlerinde kavite preparasyonunda uygun parametrelerin kullanımı ile dentin tübüllerinin orijinal halleri korunarak çürüğü uzaklaştırma mümkün olabiliyor.

Yumuşak Doku Uygulamalarında Kullanım

Diş hekimliğinde düşük enerjili lazer yumuşak doku uygulamaları için tercih edilen lazerler Nd: YAG, , CO2,Erbiyum ve diyot lazerlerdir. Süt dişlerinde lazerler vital pulpa amputasyonu, travma sonrası gingival konturun düzenlenmesi, direkt ve indirekt pulpa kuafajı gibi alanlarda kullanılır.

Üstte yer alan kavramlar çok teknik gibi görünse de diş hekimliğinde düşük enerjili lazer uygulaması giderek yaygınlaşan bir olgudur.

10,260 comments on “Diş Hekimliğinde Düşük Enerjili Lazer ve Çocuk Diş Hekimliğinde Kullanılması

  1. After I originally left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I receive four emails with the exact same comment. Is there a means you are able to remove me from that service? Thank you!}

  2. This is the right web site for anyone who wishes to understand this topic. You realize so much its almost tough to argue with you (not that I really would want toÖHaHa). You certainly put a brand new spin on a topic which has been discussed for ages. Wonderful stuff, just wonderful!} לאתר לחץ כאן

  3. Hey! Someone in my Myspace group shared this website with us so
    I came to check it out. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!
    Superb blog and fantastic style and design.

  4. I’ll right away grasp your rss as I can’t find your email subscription link or e-newsletter service.
    Do you’ve any? Please let me know in order that I could subscribe.
    Thanks.

  5. I enjoy what you guys are up too. Such clever work and
    exposure! Keep up the terrific works guys I’ve incorporated you
    guys to our blogroll.